2015. január 14.

Mi a szinopszis?



Immár kerek egy éve blogolok, de még sosem találkoztam olyan oldallal, ahol konkrétan szinopszist írtak volna ki - bárhová. Valószínűleg sokaknak idegen a kifejezés, de kritikusoknak és íróknak, valamint nem blogoló olvasóknak is ajánlanám megtekintésre ezt a cikket!

SZINOPSZIS

  Nos, a kifejezés egy olyan szöveget jelöl, amiben elmondjuk részletesen (!) a regényünk, egyéb írásunk cselekményét. A-tól Z-ig.
  Ha kiadót keresne fel néhány bloggerina/író növendék a kéziratával, tanácsos csatolni egy szinopszist, ami max. 2-3 oldal terjedelmű - ellenőrizd a kiadó kérését, van aki csak egy oldalasat kér! -, ismertetőt. Ahogy a történet kezdődik, onnan kezdve írjunk le benne mindent, ami a regényben történik. Minden fordulatot, amit esetleg előre nem árulnánk el az olvasóknak. Viszont itt fontos a részletes beszámolás, hiszen így tudják eldönteni, hogy adnak-e esélyt a történetednek, vagy sem. 



FONTOS ELEMEK 

1. A karakterek:
Soroljuk fel a főszereplőket, a történet szempontjából lényeges információkkal. Ne írjuk le a külsejüket, ne húzzuk el a bemutatást, szigorúan csak a lényegre koncentráljunk. Sablonosnak fog tűnni, de ez nem baj.
Ha egyes fejezeteket más-más szereplők szemszögéből írtunk meg, akkor minden nézőpontkaraktert magyarázzunk el. Ha E/1-ben írtuk, akkor lehet, hogy az elbeszélő a főszereplőnk, de mellette kiemelkednek a jelentősebb mellékszereplők. A mellékszereplőket akkor kell bemutatni, ha a történetben kulcsfontosságú szerepük van, például rajtuk fordul meg a cselekmény, beléjük szerelmes a főhős, ők az ellenség stb... 
TOVÁBB OLVASOM!

Remélem a cikk hasznos volt, és új ismereteket szerezhettél!
Vic'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Vendég!

Köszönöm, hogy vélemény nyilvánításra adtad a fejed! :)

Kíváncsi vagyok gondolataidra,
Vic'